sobota 12. března 2016

Svět Terryho Pratchetta


V tomto příspěvku se nebudu věnovat jedné knize, ale rovnou několika. Vlastně se nebudu tak docela věnovat knihám, nýbrž světu, který popisují.
Tento fikční svět rozvinul ve svých dílech slavný autor Terry Pratchett. Tímto článkem bych mu chtěla poděkovat za jeho humor, nadhled a moudrost se kterou vnímal život i smrt.Terry žije dál prostřednictvím jeho díla.
Úžasná Zeměplocha (Discworld)



Svět připomínající koláč, přesněji řečeno pizzu. Tento disk podpírají čtyři sloni, jež na svém krunýři nese Velká želva A´tuin, v klidu si plující vesmírem.
Přes okraj zeměplochy spadá vodopád, na který je vskutku krásný pohled. Horší je to v případě, kdy člověk kvůli nepříjemným okolnostem přes tento okraj spadne. Potom už mu nezbývá, než padat vesmírem a přehrávat si před očima celý svůj dosavadní život. Škoda jen, že to docela kazí výhled.
Pokud se vám ale podaří se na Zeměploše udržet, můžete zažít mnoho dobrodružství a potkat spoustu zajímavých lidí/ bytostí. Jedními z prvních, se kterými se na Úžasné Zeměploše setkáme, jsou kouzelník Mrakoplaš a první Zeměplošský turista Dvoukvítek - neskutečný smolař a zarytý optimista. Zažívají spolu oprvavdu kouzelné chvíle. Na jejich cestě je (doslova) doprovází zavazadlo, které se pohybuje pomocí sta nožiček. S tímto zavazadlem si to rozhodně nechcete rozházet, tedy pokud vám je život milý. Jedná se o věrného a velmi cenného společníka. Zevnitř větší než z venku, schopný procházet zdí, nepřátele jedící.

Smrť.Oblíbená Zeměplošská postava, méně oblíbená například u lidí visících nad propastí či padajících vesmírem. Jeho charisma, moudra, hlášky i jeho občasná lidskost, je to, co na něm máme tak rádi. Žije mimo prostor a čas v jeho vlastní říši, která je tvořená mnoha odstíny černé. Čas lidského života odměřuje pomocí přesýpacích hodin. Pro lidské oko je neviditelný.
"Lidský mozek je svým způsobem geniální a odmítá vnímat obraz věcí natolik strašných, že by se s nimi nebyl schopen vyrovnat." Smrtě mohou vidět pouze mágové, čarodějnice a kočky.
Přesně před rokem, tedy 12. 3. 2015, Smrť navštívil i Sira Terence Davida Johna "Terryho" Pratchetta. Dále na něj vzpomínáme skrz jeho knihy. A pokud jste někdo ještě neměli tu čest na ně narazit, určitě to napravte. Můžete začít knihou Barva kouzel, na kterou navazuje Lehké fantastično. Třetí knihou v pořadí je Čaroprávnost. V další knize, Mort,  má větší prostor již zmíněný Smrť. Dále už nebudu vyjmenovávat, protože kreativitě se u Pretcheta meze nekladly a proto knih je opravdu, ale opravdu spousta.



"At last, Sir Terry, we must walk together."
Terry took Death's arm and followed him through the doors and on to the black desert under the endless night.The End. 




Žádné komentáře:

Okomentovat